Viktminskning

Gå ner i vikt med proteinbars

Protein barer är en typ av energi bar som innehåller mer protein än kolhydrater. Vissa proteinbarer är sammansatta så dessa ska fungera som måltidsersättning då du vill gå ner i vikt. Att hoppa över mat och ersätta måltider med en proteinbar är något för dig som vet vad du gör. Om du känner dig osäker ska du alltid rådgöra med din läkare eller dietist innan du påbörjar en ”proteinbarsdiet”.

Fördelar

proteinbars fördelarProtein barer är bekvämt för dem med en hektisk livsstil. Många individer stannar ofta till och äter snabbmat vid en ”drive-thru” för en snabb måltid eller ett mellanmål som, med tiden, kan lägga till oönskade kilon på midjan. Protein barer står sig väl i det sällskap med ”drive-thru” maten och är ett mycket nyttigare alternativ till snabbmatsmåltider. Genom att välja en proteinbar över en hamburgare så kan konsumenterna dra nytta av protein utan de skadliga effekterna av kolesterol och framförallt mättat fett. Förutom att vara rika på protein så har de ett lågt innehåll av natrium och är oftast berikade med mineraler och vitaminer för optimal hälsa.

Nackdelar

nackdelarÄven om protein bars är berikade med viktiga vitaminer och mineraler så kan de knappast ersätta näringsrika grönsaker och frukter. Inte nog med att grönsaker och frukter ger samma vitaminer och mineraler, men de ger näring också kroppen med ett överflöd av bioflavonoid och fiber. En annan nackdel med protein barer är smaken. Inte alla proteinbarer smakar så gott som du nu gör, OM de inte laddas med socker, som går emot ditt syfte att förlora vikt.

Övervägande

När du väljer en proteinbar så ska du se till att se över näringsvärdesdeklarationen eftersom inte alla protein barer är skapade lika. Några barer innehåller stimulantia som koffein eller naturläkemedel kosttillskott som kan påverka din livsstil. Om du upptäcker att koffein ger dig hjärtklappning eller andra biverkningar ska du välja en bar utan ingredienser som du vet kommer att hämma din hälsa. Vissa protein barer har också ett högt värde mättat fett och innehåller palm eller hydrerade oljor. Helst ska de se till att de inte har mer än 2 eller 3 g av dessa fetter. En annan faktor är att proteinrik kost under en längre tid kan vara skadligt för din hälsa. Enligt MayoClinic.com får proteinrik kost leda till näringsbrist, en ökad risk för hjärtsjukdomar och en försämring av lever-och njurverksamhet.

Viktminskning

Protein barer i stället för en ordentlig måltid kan helt klart ge stöd till viktminskning, men det kan bero främst på en minskning av kalorier snarare än till baren själv. Många protein barer innehåller mindre än 300 kalorier, vilket är antalet kalorier som är typiska för ett mellanmål, inte en måltid. Om du får välja mellan en sallad med mer kalorier, men också ett mer näringsmässigt korrekt innehåll som helhet och en proteinbar, kanske salladen erbjuda större fördelar. Om dina alternativ är mellan ”drive-thru” och en proteinbar kan dock baren visa sig lika tillfredsställande med färre kalorier. Om det krävs en ökning av protein i kosten, överväga alternativ naturligt hög halt av protein som fisk, sojaprodukter och nötter.

 

hem 1

 

Comments are closed.