Protein

Proteinets uppgift

proteinDet är lätt att förstå varför proteinbars har blivit så populära. Protein är en viktig komponent i varje cell i kroppen. Hår och naglar är oftast gjorda av protein. Din kropp använder protein för att bygga och reparera vävnader. Du kan också använda protein för att göra enzymer, hormoner och andra kroppskemikalier. Protein är en viktig byggsten i ben, muskler, brosk, hud och blod.

Tillsammans med fett och kolhydrater, är protein ett ”makronäringsämne”, vilket innebär att kroppen behöver relativt stora mängder av det. Vitaminer och mineraler, som behövs i små mängder, kallas ”mikronäringsämnen.” Men till skillnad från fett och kolhydrater, att kroppen inte lagra protein, och därför inte har någon reservoar för att dra på när den behöver en ny leverans. Vad passar då bättre än att ta en proteinbar?

Proteiner är uppbygga av aminosyror och det är viktigt att du konsumerar protein från olika källor, som till exempel från kött, bönor, nötter, mejeriprodukter och så vidare. Proteinet du får i dig när du äter proteinbars är för det mesta så kallat whey protein som kommer från mejeriprodukter. Det kan ersätta en del av ditt dagliga behov men inte allt, så kom ihåg att variera dina proteinkällor!

Hur mycket protein som behövs råder det delade meningar om men det brukar sägas att om du får i dig 2 gram per kroppskilo och dag så är det tillräckligt. Självklart spelar väldigt många faktorer in på hur stort ditt dagliga proteinbehov är, som till exempel:

  • Hur mycket/hårt du tränar
  • Hur aktiv din dag är
  • Vad du väger
  • Din ålder
  • Hur mycket du sover
  • Din ämnesomsättning

Ett sätt att vara mer på den säkra sidan på att du får i dig så mycket protein som din kropp kräver är att konsumera en eller ett par proteinbars om dagen.

Proteinbars förstasida.

 

 

Comments are closed.